Metsästyksen moraali ja eettisyys

Joillekin voi tulla yllätyksenä, mutta metsästys on pääsääntöisesti kaikkea muuta kuin tappamista tai ampumista. Ennen kaikkea se on luontoelämyksiä yhdessä ystävien kanssa, laatuaikaa vanhempien ja lasten välillä. Mukana yhdessäolosta nauttivat kaikki, perheen lemmikkikoirasta alkaen.

Yhtä tärkeää on myös se mistä pääsee irti, minkä jättää taaksensa. Taukonuotiolla jokainen on aidosti tasa-arvoinen luonnonjärjestyksen edessä. Metsästys on lisäksi terveellistä liikuntaa ja riistanhoitotyötä. Se on tapa hankkia puhdasta, ekologisesti ja moraalisesti kestävällä tavalla tuotettua ravintoa. Todellinen metsästäjä ei anna saaliinsa kärsiä, vaan tarjoaa riistalle luonnollisen hyvän elämän ja luontoakin armollisemman lopun. Metsästäjä kunnioittaa saalistaan, hyödyntäen luonnolta saamansa antimet tarkkaan.

Monelle voi tulla yllätyksenä myös se, että metsästäjät ovat todellisia luonnonsuojelijoita. Metsästäjät viettävät vapaa-aikaansa aktiivisesti metsässä liikkuen, olemalla osa luontoa, sen ikiaikaiseen kiertokulkuun osallistuen. Metsästäjät tekevät paljon riistanhoitotyötä, joka hyödyttää monia muitakin lajeja, kuin niitä joita metsästetään. Metsästäjien vapaaehtoisesti talkoilla suorittama riistakolmiolaskenta on ollut mukana nostamassa suomalaista eläintieteellistä tutkimusta maailman huipulle. Riistakolmioaineistoihin perustuvia tieteellisiä artikkeleita on julkaistu yli 20 ja yleistajuisia kirjoituksia ja raportteja noin 100.

Metsästäjät ovat aktiivisia luonnon monimuotoisuuden puolustajia. Metsästäjät ovat perustaneet omille mailleen monia lintukosteikkoja (http://www.kosteikko.fi/) ja ennallistaneet soita luonnontilaisiksi. Metsästäjät toimivat aktiivisesti suomalaiselle luonnolle vahingollisten vieraspetojen poistamisessa. Nämä toimet ovat sitä todellista luonnosta välittämistä. Hiljaista työtä jota kukaan muu ei tässä yhteiskunnassa tee. Jotain mitä ei todellakaan tapahdu kirjakahvilassa lattemukin ääressä istuessa.

Jos ei metsästyksessä olisi siis kokonaisuutena kyse jostain muusta kuin tappamisesta, niin mikä selittäisi harrastukseni? Viime syksynä olin kolme kokonaista viikonloppua aamuvarhaisesta iltamyöhään hirvimetsällä ampumatta laukauksen laukausta tai näkemättä hirveä elävänä saati kuolleena. Syksyn aikana olin noin 40 tuntia peurakyttyyllä ja sain saaliksi kaksi valkohäntäpeuraa. Ampumista ja tappamista tuosta 40 tunnista oli siis vain muutama minuutti. Tunnen metsästäjiä, jotka eivät vuosiin ole ampuneet aseellaan, mutta osallistuvat joka syksy aktiivisesti metsästysseuran toimintaa.

Monet parvekevihreät pitävät itseään luonto-ihmisinä. Kaisaniemen puistossa piknikillä ollessaan toivovat lisää susia landelle skuukeen ja siemailevat halpaa valkoviiniä etnopopin säestäminä. Kolmen sepän patsaalla eläinoikeusmielenosoituksen lomassa on kiva tavata muita sinkkuja, pitää etkoja ja antaa yleviä lausuntoja Vihreään lankaan. Ei sillä, puunhalauskin on varmasti mukava harrastus, ainakin silloin, kun sen voi suorittaa siististi puistossa lähellä metropysäkkiä.

Silmiin pistävää metsästyksen vastustajien puheissa on, etteivät he tarjoa itse mitään tilalle. Liikenteessä tappavat hirvet ja pihoissa kulkevat suurpedot ovat heille yhden tekeviä. Eihän näistä ole haittaa saati vaaraa autottomalle cityvihreälle Helsingin Kalliossa. Lapseton stadilaissinkku ei myöskään tarvitse koulukyytiä karhualueella.

Kaikki metsästyksen vastustajat jotka syövät lihaa, ajavat tai matkustavat autossa, asuvat talossa tai pukeutuvat vaatteisiin, ovat tekopyhiä. Eikä kasvissyöjäkään ole tässä asiassa sen parempi.

Jos syöt lihaa, muttet metsästä, olet vain ulkoistanut teurastuksen ja tappamisen tehomaataloudelle sekä lihateollisuudelle. Ostamalla HK:n sinisen hyväksyt koko ketjun sikalasta lihakoukkuun.

Aina kun maata raivataan teiden, talojen tai peltojen tieltä, tapetaan välillisesti tai välittömästi luontoa. Siis eläinyksilöitä ja koko biodiversiteettiä. Ellet elä kuin Amazonin intiaani harmoniassa luonnon kanssa, mutta arvostelet metsästystä, olet pelkästään tekopyhä.

Niin ja luonnollisestihan ne intiaanitkin metsästävät!

7 kommenttia:

 1. metsästäjät hiiteen22. syyskuuta 2012 klo 4.48

  Ihan naurettavaa puppua alusta loppuun. Nykyihmisen heiluminen metsässä
  pyssy kourassa on täysin perusteetonta. Se, että metsässä vietetään
  yhdessä aikaa tai että luontoa suojellaan: hieno homma, mutta asiat
  eivät ole mitenkään kytköksissä toisiinsa muuten kuin kirjoittajan
  omassa ristiriitaisessa maailmankatsomuksessa. Jos joku kritisoi
  metsästystä, aletaan kuorossa haukkua kaupunkilaiseksi ja morkata toisen
  kulutustottumuksia. Sekään ei edelleenkään liity mitenkään aiheeseen ja
  kaiken lisäksi tässäkin syytöksessä tuli huti. Autolla ajaminen ja
  vaatteisiin pukeutuminen ei edelleenkään liity mitenkään aiheeseen...
  Nojoo, että oikein nettisivu tällaista ala-arvoista mössöä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten meni täysin oikein mutta alusta loppuun päin helevettiä tämä vastauksesi.. Se on just sitä ja semmosta, mitä tekstissä sanotaan. Minä en ala haukkumaan kaupunkilaiseksi tms. Mutta älä prkl. Tule sanomaan tuommosta.. Suosittelen lämpimästi lähtemään joskus jonkun "oikean" metsästäjän mukaan (siis sellaisen joka ei kulje verenmaku suussansa) metsään ja nauttimaan siellä olosta.. Saalis kun ei ole se pääasia mitä mehtäreissuilta haetaan.. Se pitäsi ymmärtää jokaisen, niin metsästäjien, kuin luonnonauojelijoidenkin!

   Poista
 2. Lämpimät kiitokset Sinulle!

  Todistit juuri täysin oikeaksi tämän sivuston ensimmäisen
  blogauksen ;D

  http://www.metsastyksenmoraali.com/2012/08/miksi-tama-blogi.html


  VastaaPoista
 3. Muuten meni täysin oikein mutta alusta loppuun päin helevettiä tämä vastauksesi.. Se on just sitä ja semmosta, mitä tekstissä sanotaan. Minä en ala haukkumaan kaupunkilaiseksi tms. Mutta älä prkl. Tule sanomaan tuommosta.. Suosittelen lämpimästi lähtemään joskus jonkun "oikean" metsästäjän mukaan (siis sellaisen joka ei kulje verenmaku suussansa) metsään ja nauttimaan siellä olosta.. Saalis kun ei ole se pääasia mitä mehtäreissuilta haetaan.. Se pitäsi ymmärtää jokaisen, niin metsästäjien, kuin luonnonauojelijoidenkin!

  VastaaPoista
 4. Täyttä puppua koko "metsästyksen moraali" -sepustus
  Esimerkiksi väitetään, että metsästyksen vastustajat eivät välitä mitään liikenneturvallisuuden ja hirvivahinkojen päälle.
  Totuus on aivan muuta. Metsästyksen vastustajia ei ole muualla kuin metsästäjien harhaisissa kuvitelmissa. Metsästäjien kun pitäisi eri mieltä olevien mukaan metsästää hirviä, karhuja ja susia vaan enemmä, enemmän ja enemmän. Piste.

  VastaaPoista
 5. Et sitten tainnut lukea koko "Metsästyksen moraali -sepustusta" vai
  luetun ymmärryksessäsikö on vika?

  VastaaPoista
 6. Ei siis ole metsästyksen vastustajia vai onko niitä? Vaikeaa on tuosta vuodatuksestasi selvää saada, eli mitä yrität sanoa.


  Tiedoksesi: metsästykses vastustajia on paljon ja monella taholla. Yksi esimerkki on tälläkin sivustolla valehtelijoiksi paljastunut Eläinoikeusyhdistys Fauna.

  VastaaPoista