Metsästys ja uskonnot, osa I

Miten metsästys ja uskonnot liittyvät toisiinsa? Jo ammoisista ajoista lähtien on ennen metsästystä ja metsästyksen jälkeen suoritettu riittejä, joilla on ollut tärkeä merkitys. Näillä rituaaleilla on mm. pyritty varmistamaan saalis, suojelemaan metsästäjää ja lepyttämään saalin henki. Vielä nykyäänkin metsästykseen liittyy paljon tällaisia tapoja ja taikauskoa. Monissa metsästysseurueissa aloitetaan jahti pienellä juomauhrilla (Tapiolle tai Mielikille), vaikka useimmille se on lähinnä tervetuliaismalja. Myös peijaisilla on vahvat uskonnolliset juurensa.


Kristinusko (juutalaisuus varauksin)


Vanhan Testamentin alussa Jumala loi maailman, ihmisen ja kaikki sen asukkaat ja Jumala näki, että se on hyvä. Luonnon järjestys on siis Jumalan tahto. Jumala loi ihmisen erilaiseksi kuin eläimet (omaksi kuvakseen) ja antaa Ihmiselle valtuutuksen metsästykseen (1Moos 1:1-31). Vedenpaisumuksen jälkeen Jumala vielä erikseen vahvistaa tämän Nooalle (1Moos 9:03) Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille ravinnoksi; niin kuin minä olen antanut teille viheriäiset kasvit, niin minä annan teille myös tämän kaiken.

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa (3:07) Aatami ja Eeva yrittävät peittää kehoaan viikunapuun lehdillä. Huomaa Jumalan vastaus jakeessa 21. Jumala itse teki puvut nahasta Aatamille ja Eevalle. Jumala olisi tietysti halutessaan voinut käyttää jotain toistakin materiaalia. Nahkaa käytetään Raamatussa muuallakin vaatteina ja rakennusmateriaalina (mm. 2Moos 39:34, Matt 3:4) Nahan ja turkisten käyttö on siis täysin sopusoinnussa Raamatun eli Jumalan moraalin kanssa.

Viides Mooseksen kirja (12:15) Kuitenkin saat kaikkialla porttiesi sisäpuolella teurastaa mielin määrin ja syödä lihaa, sen mukaan kuin Herra, sinun Jumalasi, sinulle siunaa. Sekä saastainen että puhdas saakoon syödä sitä, niin kuin syödään gasellia tai peuraa.  Ja jatkuu (14:4-6) Nämä ovat ne nelijalkaiset eläimet, joita saatte syödä: raavas, lammas ja vuohi, peura, gaselli, metsäkauris, vuorikauris, musta antilooppi, keihäsantilooppi ja betsoari-vuohi, kaikki ne nelijalkaiset eläimet, joilla on kokonansa halkinaiset, kaksivarpaiset sorkat ja jotka märehtivät; niitä saatte syödä.

Vanha Testamentti suhtautuu metsästykseen lähinnä itsestään selvänä. Kolmannessa Mooseksen kirjassa (17:13) Ja kuka ikinä Israelin heimosta tai muukalaisista, jotka asuvat teidän keskellänne, saa pyydystetyksi syötävän metsäeläimen tai linnun, hän vuodattakoon sen veren maahan ja peittäköön multaan.

Myös suurpetojen metsästys oli yhtä itsestään selvää. Ensimmäinen Samuelin kirjassa (17:34) Mutta Daavid sanoi Saulille: "Palvelijasi on ollut kaitsemassa isänsä lampaita. Jos leijona tai karhu tuli ja vei lampaan laumasta, niin minä hyökkäsin sen jälkeen, löin sen maahan ja tempasin saaliin sen suusta; ja jos se karkasi minua vastaan, niin minä tartuin sen partaan, löin sen maahan ja tapoin sen. 

Hyvin tunnetussa Raamatun kertomuksessa Iisakista, Eesausta ja Jaakobista, vanha isä haluaa vielä ennen kuolemaansa syödä lempiruokaansa ja lähettää pojan metsästämään riistaa, vaikka omaa lihakarjaa olisi ollut yllin kyllin tarjolla. (1Moos 27:2-4) Niin hän sanoi: "Katso, minä olen tullut vanhaksi enkä tiedä, milloin kuolen. Ota siis aseesi, viinesi ja jousesi, ja mene kedolle ja pyydystä minulle riistaa. Ja laita minulle herkkuruoka, minun mieliruokani, ja tuo se syödäkseni, että minä siunaisin sinut, ennen kuin kuolen."

Myös kuningas Salomo söi riistaa (1Kun 4:22-23) Ja Salomon jokapäiväinen muona oli: kolmekymmentä koor-mittaa lestyjä jauhoja ja kuusikymmentä koor-mittaa muita jauhoja, kymmenen syöttöraavasta, kaksikymmentä laitumella käyvää raavasta ja sata lammasta; näitten lisäksi peuroja, gaselleja, metsäkauriita ja syötettyjä hanhia.

Kaksi erilaista lintuansaa mainitaan Raamatussa usein: מוֹקֵשׁ (mokesh) ja פַּח (PAH). (Esim: Joos. 23:13, Jes. 08:14)

Kaksi suurta metsästäjää mainitaan nimeltä Raamatussa:

  • (1Moos 10:09) Ja Kuusille syntyi Nimrod. Hän oli ensimmäinen valtias maan päällä. Hän oli mahtava metsämies Herran edessä. Siitä on sananparsi: "Mahtava metsämies Herran edessä niin kuin Nimrod".  
  • (1Moos 25:27) Ja pojat kasvoivat suuriksi, ja Eesausta tuli taitava metsästäjä, aron mies; Jaakob sitä vastoin oli hiljainen mies, joka pysyi kotosalla.


Muita metsästykseen liittyviä mainintoja Vanhassa Testamentissa:

  • Jeremia (16:16) Katso, minä käsken tulemaan monta kalastajaa, sanoo Herra, ja ne heitä kalastavat, ja sen jälkeen minä käsken tulemaan monta metsästäjää, ja ne heitä metsästävät kaikilta vuorilta ja kaikilta kukkuloilta ja kallioiden rotkoista. 
  • Hesekiel (19:8) Silloin kansat maakunnista yltympäri asettivat ja virittivät sille verkkonsa; se pyydystettiin heidän kuoppaansa.
  • Psalmit (140:6) Nuo ylpeät virittävät minulle ansoja ja pauloja, levittävät verkkoja minun tielleni, asettavat minulle pyydyksiä.



Uudessa Testamentissa lisäksi sallitaan ravinnoksi, myös Vanhassa Testamentissa saastaiseksi mainitut eläimet (Apostolien teot 10:10-16, Ensimmäinen kirje korinttilaisille 10:25 ja Kirje roomalaisille 14:10-23).

Joskus kuule väitettävän, että Jeesus olisi ollut kasvissyöjä, mutta se ei pidä paikkaansa. Jeesus söi Raamatun mukaan ainakin lammasta (Luuk 22) ja kalaa (Luuk 24:42-43). Lisäksi hän auttoi Luukkaan Evankeliumin viidennessä luvussa Pietaria saamaan ”Pietarin kalansaaliin”. Välillä Jeesus suorastaan kehottaa lihansyöntiin (Matt 7:9-11) Vai kuka teistä on se ihminen, joka antaa pojallensa kiven, kun tämä pyytää häneltä leipää, taikka, kun hän pyytää kalaa, antaa hänelle käärmeen? Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljoa ennemmin teidän Isänne, joka on taivaissa, antaa sitä, mikä hyvää on, niille, jotka sitä häneltä anovat!

Sananlaskut 12:27 Laiska ei saa ajetuksi itselleen riistaa, mutta ahkeruus on ihmiselle kallis tavara.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti